Ha síelni készül a szomszédos országok valamelyikébe, ne feledje a hóláncot! Gondoskodjon a biztonságról és kerülje el a büntetéseket, rendeljen tőlünk!

Bár alapvetően nem írja elő a KRESZ, és erre sokan hivatkoznak, valójában abban az esetben, ha az időjárás és az útviszonyok szükségessé teszik, a hólánc használata hazánkban is lehet kötelező. Aki a téli hónapokban elhagyja olykor a várost, pontosan tudja, hogy akár előírás, akár nem, a biztonság érdekében igenis jó, ha ott van az autóban, mert bármikor szükség lehet rá.

Ám más a helyzet akkor, ha az országhatárt is átlépi valaki, ugyanis a környező országokban lényegesen szigorúbbak a szabályok, mint nálunk. Vegyük mindjárt Ausztriát, ami az egyik legkedveltebb célpontja a síelés és egyéb téli sportok szerelmeseinek. Az osztrákoknál a havas, jeges utakon november első napjától egészen április közepéig kötelező a téli gumi, annak hiányában pedig hóláncot kell alkalmazni a meghajtott tengelyen.

Ezek meglétét már akár a határnál ellenőrizhetik a rendőrök, és aki nem készítette fel a szabályoknak megfelelően az autóját, komoly pénzbüntetésre számíthat. Fontos tudni ugyanakkor, hogy Ausztriában bírság jár azért is, ha a hólánc roncsolja az aszfaltot, vagyis azt kizárólag rendeltetésszerűen, jeges, havas úton szabad használni.

Aki tehát szeretné megkímélni magát az extra költségektől, annak ajánlott gondoskodnia a kötelező tartozékokról, amikor az osztrák síparadicsomok valamelyikét veszi célba. Ám nem Ausztria az egyetlen, ahol ellenőrzésre lehet számítani ezen a fronton, jobb tehát felkészülni. Hasonlóan szigorú szabályok vannak érvényben a szomszédos országok közül Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában, de ha valaki Franciaországba indul síelni, akkor is szüksége lesz hóláncra.

A szabályok azonban csak azt írják elő, hogy legyen meg az a bizonyos tartozék, azt természetesen nem, hogy milyennek kell lennie. A XAXTON gyorshóláncamit mi ajánlunk, Európa szerte elismert, a felszerelése gyors és egyszerű, ráadásul bármilyen autóhoz bátran használható. Ha síelést tervez, az első lépés legyen a hólánc rendelés, várjuk megkeresését!